Главная НовостиКозаки в Кропивницькому

Козаки в Кропивницькому

Козаки в Кропивницькому
16.05.2018 17:39:00

 Володимир Авксентійович Дахно

(нар. 7 березня 1932, Запоріжжя — пом. 28 липня[1] 2006, Київ) — український художник-мультиплікатор, режисер, сценарист, лауреат Державної премії УРСР ім. Т. Г. Шевченка (1988), Народний артист України (1996). Відомий як автор всенародно улюблених мультфільмів, зокрема серіалу «Як козаки …».

«Козаки» — серія мультиплікаційних фільмів, знятих в УРСР на українській студії «Київнаукфільм». Автор сценарію і режисер — Володимир Дахно. Всі мультфільми є короткометражними, їх тривалість не перевищує 20 хвилин.

У 1960 році В. Дахно дебютує в якості художника-мультиплікатора з мультфільмом «Пригода перцю», який став першою роботою творчого об’єднання.
Повною мірою талант В. Дахно розкрився в 1967 році з виходом першої серії мультфільму «Як козаки…», при створенні якого він виступає в ролі художника, режисера і сценариста. Мультсеріал відразу став популярним. Герої мультфільмів «Як козаки …» є найбільш впізнаваними персонажами в українській мультиплікації. Всього В. Дахно було створено дев’ять короткометражних мультфільмів про запорізьких козаків Грая, Тура і Око.
У 1991 році за участю героїв вийшов перший повнометражний український мультиплікаційний фільм «Енеїда», створений В.Дахно за мотивами однойменної поеми Івана Котляревського.

До Кропивницького завітають роботи Володимира Дахно з особистої колекції художника Андрія Кулагіна, який свого часу фактично врятував ці твори від знищення. Загалом у колекції більш ніж 100 графічних робіт, частина яких буде представлена у нашому місті, що відбудеться вперше.

Андрій Кулагін також завітає з візитом, тож всі бажаючі зможуть познайомитися з власником творів, який люб'язно надав їх для експозиції в галереї "Єлисаветград" та особисто поспілкуватися з непересічною особистістю, яка не тільки займається творчістю, але й зберігає та пропагує творче надбання інших митців.

Відкриття виставки відбудеться 29 травня 2018 року о 16.15 в галереї "Єлисаветград".

 

 

 


Галерея «Елисаветград» - искусство, живопись, продажа картин. Коллекция работ профессиональных художников Кировоградщины и всей Украины, от Киева до Севастополя, от Донецка до Ужгорода. Эксклюзивные пазлы по репродукциям картин наших художников.
г. Кировоград, ул. Пашутинская, 36
Все материалы опубликованные на сайте принадлежат их авторам.
Все права защищены.